[...] jest osiągnąć poprzez redukcję spożycia tłuszczów, jako że każdy gram naładowanych energią tłuszczów daje 9 kcal. Należy więc spożywać kurczaki, ryby, chude mięso, owoce, warzywa i niektóre zboża. Spróbujcie takiej diety i obserwujcie reakcję własnego organizmu. Pomimo największych starań organizmy niektórych kulturystów reagują zbyt słabo na [...]
[...] się w restauracjach ze śmieciowym jedzeniem. Źródłem węglowodanów w moich posiłkach jest: - makaron - ryż brązowy - płatki owsiane - ciemne pieczywo razowe - kasza - warzywa i owoce Źródłem białka w moich posiłkach jest: - mięso, głownie pierś z kurczaka, wieprzowina i wołowina - jajka - twaróg półtłusty - biały ser - ryby Źródłem [...]
[...] Fenyloalanina znajduje się w pokarmach zawierających dużo białka, takich jak: mięso, jaja, ryby, mleko, ser oraz (w mniejszych ilościach) w produktach zbożowych, warzywach i owocach. TRYPTOFAN przekształcany jest w serotoninę. Serotonina ma działanie hamujące centralny układ nerwowy, przez co zmniejsza napięcie nerwowe i podatność na [...]
[...] lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne - kokosowy i palmowy. 6. Jedz tylko chleb pełnoziarnisty robiony na zakwasie, pełnoziarnisty ryz oraz kasze 7. Ziarna i orzechy i warzywa strączkowe po ich uprzednim moczeniu, kiełkowaniu lub kwaszenie w celu zneutralizowania kwasu fitowego i innych szkodliwych substancji. 8. Wzbogacaj spożywane [...]
[...] C podczas pierwszych 10 minut gotowania. -Przetwarzanie. Ceną, jaką płaci nasz organizm za wygodę korzystania z przetworzonej żywności jest gorszy stan odżywiania. Mrożone warzywa często zawierają do 50% mniej witaminy C niż świeże. Mielone ziarno zbóż traci niejednokrotnie do 90% zawartych witamin. Produkty mogą być skażone substancjami [...]
[...] w sensownej ilości 20-30 g jak lubisz ;) Warzywa dałem w ilości do 100 gram, i je dajemy raczej dla smaku, i dla objętości posiłku dajemy z głową a nie napychamy na siłę ;) warzywa typu: pomidor, cebula, ogórek, ogórek kiszony, marchewka, pieczarka, możesz dorzucać: sałata, mix sałat, roszpunka, rukola, szpinak Fajnie by było jakbyś do każdego [...]
[...] 5. Zaspokaiai potrzeby w zakresie minerałów. Tenisiści potrzebują wielu różnorodnych składników mineralnych, w tym sodu (zawartego np. w soli kuchennej), potasu (ziemniaki, warzywa i owoce) i wapnia (produkty mleczne). Niedobory tych składników zdarzają się jednak rzadko i nie powinny stanowić problemu. Inaczej przedstawia się sytuacja w [...]
[...] trzy gotowane jajka i kawałek owocu. Zjedz to przed południem. Posiłek trzeci: około 170g gotowanego mięsa (chudego indyka, szynki z indyka) oraz sałatka z makaronem i warzywami na zimno. To może być szybki lunch. Posiłek czwarty: niskowęglowodanowy napój proteinowy (przygotowany w plastikowej butelce lub zmieszany z wodą tuż przed [...]
[...] a dokładniej - biorą udział w rozpoznawaniu substancji wrogich organizmowi i wysyłają przeciwko nim przeciwciała. Okazało się, że niektóre związki chemiczne zawarte w warzywach, owocach, mięsie, przyprawach czy napojach uznawane są przez system odpornościowy człowieka za szkodliwe. Organizm zużywa mnóstwo energii, by je zniszczyć. Jeśli [...]
[...] zgodnie z zasada "malo ale czesto" przyspieszy to nasz metabolizm. Co powinno znalezc sie w naszej diecie: mieso (drobiowe, ryby, wolowina), nabial, produkty zbozowe, warzywa i owoce. Im pozniejsza godzina tym mniej weglowodanow w posilku powinno sie znajdowac, przed snem powinnismy jesc produkty zawierajace samo bialko. Nalezy takze pic [...]
[...] w czasie okołotreningowym ( trening siłowy ) ... stopniowo mozesz zmniejszac ich ilość ..2/3 godziny przed snem skup się na posiłkach białkowych , nie jedz węgli 7.zjadaj warzywa i owoce nie w dużych ilosciach ( niskoweglowdanowe ) 8.Unikać przetworzonych produktów 9.Unikaj słodyczy wszystkich produktów zawierających dużo ilość cukrów .. [...]
[...] mentalnego (nie trzymając się tych liczb!), że zjedzenie w przetworzonej żywności (pizza, biały chleb) 2000 kcal równe jest zjedzeniu w nieprzetworzonej (brązowy ryż, warzywa, zdrowe tłuszcze) 3000 kcal. Dlatego często samo "wyczyszczenie miski" daje poprawę wyglądu; kcal spożywamy teoretycznie tyle samo, ale zmuszamy organizm do większego [...]
[...] produkt zawiera jakieś substancje ważne dla naszego organizmu; białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy, minerały, a nie które odgrywają głównie rolę alkalizującą (warzywa). Jednak sposób obróbki produktu, sposób w jaki on jest przechowywany, produkowany wpływa korzystnie bądź negatywnie na to co się potem w nim znajduje. Oczywiste [...]
[...] złych nawyków, jak palenie papierosów, picie alkoholu, czy podjadanie między posiłkami. Moja dieta również jest przemyślana. Jem ryby, ser (ale nigdy na ciepło), owoce, warzywa i chleb tylko raz dziennie. Nie mieszam różnego rodzaju kasz (lub zbóż) i nie tyje z powodu nadmiaru cukru. Nauczyłem się tego wszystkiego od mojego brata i nie byłem [...]
[...] saletrę. Te składniki działają silnie trądzikotwórczo. Trądzik nasilają też mikotoksyny obecne w nieświeżych (lub niskiej jakości) orzeszkach oraz w importowanych owocach i warzywach, źle przechowywanych. Owoce i warzywa przed obróbką lub spożyciem trzeba dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Niezbędne jest także ograniczenie lub wyeliminowanie z [...]
[...] Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami. Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać: Mięsa i drób Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite [...]
[...] Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami. Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać: Mięsa i drób Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite [...]
[...] niedobory żywieniowe. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że wiele drobnoustrojów rozwija się w środowisku kwaśnym, więc powinniśmy wyeliminować słodycze a wprowadzić owoce, warzywa w postaci najmniej przetworzonej. Ważne jest przyjmowanie produktów zawierających witaminy m.in., C, która podnosi odporność organizmu, szczególnie w okresach [...]
[...] obecnie wieloryby są pod ochroną i wit. A w dużej mierze syntetyzowana jest drogą chemiczną. Jeśli chodzi o prowitaminę A to bogatym źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu i ciemnozielone liście warzyw np. marchewka, dynia, szpinak, sałata, zielony groszek, pomidory, rzeżucha, brokuły, a z owoców: [...]